Güneydoğu Anadolu Turumuzun 4. günüde sabah otelde alacağımız kahvaltının ardından Diyarbakır’a doğru hareket ediyoruz. Yol güzergahımızda Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır’ı biririne bağlayan ve Doğu’nun Boğaz Köprüsü olan Nissibi Köprüsü’nü göreceğiz. Ardından Güneydoğu’nun en eski ve köklü kenti olan Diyarbakır’a varıyoruz.
Diyarbakır’da ilk gezi noktamız “Yaş otuz beş, yolun yarısı eder” şiiriyle tanıdığımız Diyarbakırlı Şair Cahit Sıtkı Tarancı Müze Evi olacaktır. Her mevsim için ayrı kullanım alanları yaratılan bu güzel evde bölge sivil mimarisinin ince örneklerini göreceksiniz. Burada vereceğimiz kısa molamızın ardından Anadolu’nun ilk, İslam Âlemi’nin 5. Harem-i Şerif’i olan Ulu Camii gezimizi gerçekleştirip, 1500 yılında Akkoyunlu Kasım Bey tarafından yapılan Dört Ayaklı Minare’yi (Şeyh Mutahhar Camii) göreceğiz. Daha sonra yapım tarihi ve yaptıran uygarlığın bilinmediği, 9000 yıllık bir tarihe sahip olduğu bilinen Diyarbakır surlarının en eskisi olan Keçi Burcu, Urfa Kapı ve Mardin Kapı’yı panoramik olarak görüyoruz. Ardından On Gözlü Köprü’ye varıyoruz. Hıdırellez zamanı yöre halkı dileklerini bir beze yazıp bu köprüden Dicle Nehri’ne atarlarmış. Daha sonra Dicle Nehri kıyısında bulunan 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan, tarımsal değerinin dışında, kültürel ve tarihi olarak da özgün bir yere sahip Hevsel Bahçelerini görüp fotoğraflıyoruz ve Diyarbakır’a veda ederek Hasankeyf’e doğru yola çıkıyoruz. Türkiye’nin ilk petrol kuyularının bulunduğu Batman üzerinden at başı petrol pompalarını panoramik olarak görerek Hasankeyf’e varıyoruz.
Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Hasankeyf’te, Ilısu Barajının yapılmasının kesinleşmesiyle beraber 3 km uzaklığa yeni bir yerleşim yeri kurulmuştur. 2020 yılı Şubat ayı itibariyle sular altında kalan Hasankeyf’in hüznüne ortak olacağımız bu gezimizde görkemini hala koruyan Hasankeyf Kalesi'ni, gizli su Tüneli'ni, El Rızık Camisi'nin Minaresi'ni ve mağaraları görerek serbest zamanın veriyoruz. Dileyen misafirlerimiz Hasankeyf Tekne Turuna katılabilirler. (Ekstra) Hasanekyf’te verdiğimiz serbest zamanın bitmesiyle dinlerin ve dillerin kesiştiği Midyat’a doğru hareket ediyoruz.
Midyat’ta Sıla, Hercai, Ah Bir Bulut Olsam gibi dizilerin çekildği Midyat Konukevi gezimizi gerçekleştiriyoruz. Birbirinden harika fotoğraflar çekebileceğiniz Konukevi ziyaretimiz sonrasında Süryani ustalar tarfından yıllar boyunca geliştirilmiş ve bir kültür halini almış Telkâri sanatının örneklerini görüp satın alabileceğimiz telkâri atölyesini ziyaret edip, alışverişlerimizi gerçekleştiriyoruz. Telkari alışverişlerimizden sonra Tarihi Midyat Evleri arasında gezinti yapabilmek adına serbest zaman veriyoruz. Serbest zamanımızın ardından çarşıda bizi bekleyen otobüsümüze binerek dileyen misafirlerimiz ile Dara Antik Kenti ve Beyazsu gezimizi gerçekleştiriyoruz. (Ekstra)
Mardin’in 30 km güneydoğusunda, Oğuz Köyü’nde yer alan Dara Antik Kenti Yukarı Mezopotamya’nın en önemli yerleşkelerinden biridir. Kaya içine oyulu oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kenti’ni rehberimiz eşliğinde geziyoruz. Dara Antik Kenti gezimizin ardından Midyat’ın güneyinde kalan plato ve tepelerin eteğinden kaynağını alan Beyazsu’ya hareket ediyoruz. Mardin’in kurak ve ağaçsız coğrafyasında, serin ve berrak suyu, ağaçları ve yeşilliği ile Beyazsu’da kısa bir çay kahve molası veriyoruz.
Dara Antik Kenti ve Beyazsu programımızın ardından otelimize doğru hareket ediyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
Kahvaltı: Otelde alınacaktır. Tur ücretine dahildir.
Öğle Yemeği: Batman’da alınacaktır. (Ekstra)
Akşam Yemeği: Otelde alınacaktır. Tur ücretine dahildir.
Konaklama: Mardin/ Yay Grand Otel, Raymar Otel, Rabat Resort Otel vb. oteller